Skip links
Inhoud

Actietips

Actievoeren

Actievoeren voor Edukans.. hoe doe je dat nou? Op deze pagina vind je alle tips en trucs die je nodig hebt voor een succesvolle actie. Deze pagina bestaat uit twee onderdelen; in het eerste deel vind je alle tips voor het inrichten van je eigen actiewebsite. Het tweede deel bestaat uit actievoorbeelden die je kunt organiseren, op school, op je werk of in je eigen netwerk. Bij elk voorbeeld vind je een recept met alle benodigdheden en een stappenplan.

Bestel actiematerialen in de Edukans Webshop

Bestel vlaggen, t-shirts, flyers, posters en meer op webshop.edukans.nl.

Tips voor je actiewebsite

 • Maak het persoonlijk
  Als je ingelogd bent kun je via beheer jouw actiepagina personaliseren. Kies een mooie pasfoto van jezelf en schrijf een leuke tekst als omschrijving van je actie. Bedenk een leuke, prikkelende en aansprekende titel voor je actie. Vervolgens is het verstandig om regelmatig een weblogbericht te plaatsen. Zo betrek je jouw netwerk bij je actie!
   
 • Gebruik foto’s en video
  Een foto of filmpje zegt meer dan 1000 woorden. Via 'beheer' kun je een album inrichten. Per activiteit kun je een album aanmaken met de leukste foto's en filmpjes. Als je een filmpje wilt toevoegen moet je 'm wel eerst even uploaden via YouTube.
   
 • Scoor je eerste donaties
  Voordat je iedereen die je kent gaat mailen is het verstandig om al een aantal donaties te hebben. Vraag je familie en beste vrienden als eerst om een donatie. Als mensen een donatie gaan overmaken laten zij zich inspireren door de bedragen van mensen die hen voor zijn geweest. Grote bedragen op je pagina werken dus in je voordeel!
   
 • Koppel je sociale media
  Via 'beheer' kun je de sociale media die jij gebruikt koppelen aan je actiewebsite. Zodra je dan een nieuw weblogbericht plaatst komt dit automatisch op je Facebook, Twitter, Hyves en Linked-in!
   
 • Benader iedereen die je kent!
  Nu actiewebsite helemaal is ingericht kun je iedereen die kent benaderen. Selecteer je hele adresboek, al je klasgenoten, collega's, kennissen, vrienden en familie. Vaak komen er donaties uit een onverwachte hoek! Verstuur een e-mail met daarin de link naar jouw actiewebsite; http://jouwnaam.inactievooredukans.nl
   
 • Voeg contacten toe
  Er zijn twee manieren waarop mensen op de hoogte van jouw actie kunnen blijven. Mensen kunnen via jouw actiewebsite aangeven dat ze je actie willen volgen, en jij kunt zelf contacten toevoegen via 'beheer'. Alle contacten krijgen automatisch een e-mailtje zodra jij een nieuw weblogbericht hebt gepubliceert.
   
 • Maak reclame voor je actiewebsite
  Probeer publiciteit te geven aan je actiepagina. Dit kun je doen bijvoorbeeld doen door wat posters te printen en deze op te hangen en/of uit te delen. Plaats een link naar je actiepagina op je eigen website die van je bedrijf en/of die van je school.
   
 • Benader lokale media
  Een paar regels in een lokale krant of op de lokale radio kunnen zorgen voor nieuwe bezoekers en donateurs. Een voorbeeld publicatie die je kunt aanpassen engebruiken staat hier.
   
 • Plaats een link in al je uitgaande mails
  Plaats een link naar je actiepagina in elke email die je verstuurt. Dit zal zorgen voor meer bezoekers en wellicht ook meer donateurs. Daarbij kunnen mensen zien dat het nog steeds actueel is en je er nog steeds mee bezig bent. Een handige plek hiervoor is je e-mailhandtekening, deze kun je toevoegen met demeeste e-mailadressen.
   
 • Houd je actiewebsite actueel
  Om je 'volgers' betrokken te houden bij je actie is het belangrijk dat je jouw actiewebsite up to date houdt. Dit kun je doen door regelmatig weblogberichten te publiceren. Bijvoorbeeld bij de voorbereidingen van een actie die je organiseert of als je op de helft van je streefbedrag bent.
   
 • Stuur een herinneringsmail
  Blijf volhouden. Meestal heb je meer dan één mailtje nodig om mensen over te halen. Heel belangrijk: bedank iedereen persoonlijk die jou steunt met een donatie, je hebt dan meteen de gelegenheid om hem/haar te vragen om jou actiepagina door te sturen aan zijn/haar vrienden.
   
 • Blijf geld ophalen ook nadat jou actie is volbracht
  Ook na dat je jouw streefbedrag bij elkaar hebt geworven kunnen er nog donaties binnenstromen. De teller loopt dan gewoon door, en de 'thermometer' geeft bijvoorbeeld 108% aan. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om jouw streefbedrag naar boven bij te stellen. :-)
   
 • Hou vol!
  Het gebeurt maar zelden dat de donaties als vanzelf binnenstromen. Op de vraag om een donatie hoor je vaker 'nee' dan 'ja'. Maar laat je niet ontmoedigen; blijf volhouden. Blijf weblogberichten posten en verzin ludieke acties om aandacht te trekken en donaties te werven. Voorbeelden van acties die je kunt organiseren vind je hieronder.

Heb je een gouden tip, die nog niet in dit rijtje staat? Laat het ons weten!

Actievoorbeelden

De onderstaande lijst geeft je voorbeelden van andere actievoerders, die je kunt organiseren op je school, in je kerk, voor je collega's of in je netwerk.

 • Organiseer een actie met Baltus Bloembollen
  Baltus Fundraising organiseert verschillende originele verkoopacties. Je kunt bijvoorbeeld bloembollen bestellen en deze verkopen voor jouw actie. Je loopt geen risico want met behulp van gratis foldermateriaal kunnen de producten verkocht worden en pas daarna wordt het op maat afgeleverd! 40% van de omzet is de winst voor Edukans. Houd er rekening mee dat er ook bij een kleine bestelling verzendkosten moeten worden betaald, het is dus verstandig om te bestellen voor je hele school of vereniging! Wil je hier meer over weten? Bekijk de website. Of bel met Baltus en vraag naar Jette: 0578-579992
   
 • Sporten voor onderwijs
  Je organiseert een toernooi bij je sportvereniging elke deelnemer betaald een klein bedrag als inschrijfgeld.
   
 • Flashmob
  Flashmob uitvoeren op straat en tijdens de uitvoering met een geldpotje rondgaan

 • Rommelmarkt
  Organiseer een rommelmarkt voor goed onderwijs.
   
 • CD opnemen
  Cd inzingen met kinderen en verkopen

 • Plastic flessen
  Lege plastic flessen inzamelen en/of vragen of je een bakje bij de flessenautomaat mag zetten waar mensen hun bonnetjes in kunnen doen, zodat jij het geld kan gebruiken voor jouw actie. 
 • Loterij organiseren
  Verzamel verschillende prijzen. Dit kun je doen door bedrijven uit de regio te bellen. Leg hen uit dat je actie voert voor Edukans en vraag of ze een prijs  ter beschikking willen stellen. Denk hierbij ook aan de schouwburg uit de stad. Of het zwembad. Of het wellness center. Maak vervolgens lootjes die je voor 5 euro per stuk gaat verkopen. Vraag je vrienden om ook jouw lootjes aan hun vrienden te verkopen. Vraag de burgemeester of het schoolhoofd om de trekking te doen! 
   
 • Worstenbroodjes bakken (Door: Rowie van den Oever)
  Ik heb een tip om geld in te zamelen. Bak worstenbroodjes en verkoop ze voor 1 euro per stuk. 3 mensen bij mij uit de familie boden aan om worstenbroodjes voor mij te bakken zodat ik deze kon verkopen. Voordat de worstenbroodjes gebakken waren had ik ze al verkocht! Het leverde 270 euro op! (Een variatie hierop is dat je je laat sponsoren door de supermarkt die bijvoorbeeld gratis knakworsten doneert en de bakker die gratis bolletjes doneert en deze broodje knakworst verkoop je op school!)

Heb je een succesvol actievoorbeeld? Laat het ons weten!